Lloje të ndryshme të psoriasis të shpjeguara

Lloje të ndryshme të psoriasis të shpjeguara

Psoriasis është një gjendje e zakonshme kronike inflamatore e lëkurës. Mund të shkaktojë të zhvillohen arna të kuqe, vjollcë ose gri, të cilat janë të mbuluara në peshore të argjendta. Ekzistojnë lloje të shumta të psoriasis, dhe të dish se cili person i tipit A ka lejuar profesionistët mjekësorë të zhvillojnë një plan trajtimi. Psoriasis nuk është ngjitëse.

Psoriasis është një gjendje e zakonshme që prek mbi 8 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara.

Ekzistojnë një numër i llojeve të psoriasis, dhe ato shpesh kanë shkaktues të ngjashëm. Këto shkaqe mund të përfshijnë:

 • Lëndimet e lëkurës, të tilla si gërvishtjet, djegiet e diellit, kafshimet e gabimeve dhe vaksinimet
 • disa ilaçe, duke përfshirë beta-bllokuesit, antimalarialet dhe litiumin
 • Sëmundjet, të tilla si infeksionet e veshit, bronkiti, bajamet dhe infeksionet e frymëmarrjes
 • moti i ftohtë

Ky artikull do të diskutojë lloje të ndryshme të psoriasis. Për secilën prej tyre, ajo do të rendisë simptomat, vendndodhjet dhe opsionet e trajtimit.

psoriasis e pllakës

Psoriasis pllaka është lloji më i zakonshëm i psoriasis.

Simptomat

Simptomat e psoriasis të pllakës përfshijnë:

 • Shfaqja e pllakave dhe arna në lëkurë
 • Inflamacion i lëkurës
 • Peshoret që shfaqen në pllaka
 • Kruarje dhe dhimbje

Në lëkurën e lehtë, këto pllaka shfaqen si të ngritura dhe të kuqe. Në lëkurën e errët, copëzat mund të jenë me ngjyrë të purpurt, gri ose me ngjyrë të errët kafe.

Këto pllaka bëhen të mbuluara në një ndërtim të argjendtë ose të bardhë të qelizave të vdekura të lëkurës që profesionistët mjekësorë i quajnë peshore.

Shihni fotografitë e psoriasis të pllakës këtu. Vendndodhjet

Psoriasis Pllaka mund të shfaqet në shumicën e zonave të trupit. Sidoqoftë, më së shpeshti zhvillohet në:

trajtimin

Trajtimet topike për psoriasis pllaka përfshijnë:

Trajtimet e tjera mund të përfshijnë fototerapi, biologjike dhe ilaçe sistemike që Një person mund të marrë me gojë ose përmes një injeksioni.

Mësoni më shumë rreth psoriasis të pllakës këtu.

guttate psoriasis

Përafërsisht 8% e njerëzve që kanë psoriasis zhvillojnë psoriasis guttate. Ky lloj psoriasis mund të fillojë në çdo moshë, por më së shpeshti fillon në moshë të re, rreth fëmijërisë dhe moshës madhore.

Infeksionet e baktereve streptokokale shkaktojnë fytin e strepit, që është shkaku më i zakonshëm i psoriasis guttate.

Simptomat

psoriasis guttate është një lloj i veçantë i psoriasis që shfaqet si pika të vogla të rrumbullakëta të quajtura papula. Këto janë ngritur dhe nganjëherë janë me luspa.

Vendndodhjet

Inflamacioni i lëkurës bën që papulat të formohen. Ato shpesh shfaqen në:

 • Armët
 • Këmbët
 • Torso

Sidoqoftë, papulat gjithashtu mund të zhvillohen Në fytyrën, veshët dhe kokës së një personi.

Trajtimi

Linja e parë e trajtimit për psoriasis të butë guttate është kortikosteroidet topike. Opsione të tjera të trajtimit përfshijnë fototerapinë dhe trajtimet me gojë.

Nëse simptomat e një personi vazhdojnë, një profesionist mjekësor mund të rekomandojë përdorimin e një biologjike ose një kombinimi të trajtimeve.

Mësoni më shumë rreth psoriasis Guttate këtu.

psoriasis inverse

psoriasis inverse, e quajtur nganjëherë psoriasis intertriginoze, prek 21-30% të njerëzve me psoriasis.

Psoriasis inverse ka shkaktues të ngjashëm me psoriasis pllakë, duke përfshirë:

 • stresin
 • ilaçe të caktuara
 • Fillimi i përdorimit dhe ndërprerja Ilaçet
 • Infeksionet
 • Lëndimet e lëkurës
 • Fërkimi në palosjet e thella të lëkurës

Psoriasis e kundërt shfaqet si lezione në trup. Këto lezione janë vjollcë ose kafe në lëkurë të errët, dhe të kuqe të ndritshme në lëkurën e lehtë.

Lezionet gjithashtu mund të duken të lëmuara dhe me shkëlqim. Sidoqoftë, ata kanë tendencë të kenë mungesë shkallëzimi që njerëzit mund të vërejnë me psoriasis pllakë.

Vendndodhjet

Ky lloj psoriasis zakonisht zhvillohet në palosjet e lëkurës. Më së shpeshti ndikon në pjesët dhe zonat e mëposhtme të trupit:

 • sqetullat
 • ijë
 • Nën gjinj
 • Lëkura tjetër e lëkurës në trup

lagështia, fërkimi dhe djersitja të gjitha mund t’i bëjnë më keq simptomat e psoriasis inverse.

Trajtimi

Trajtimi për psoriasis inverse mund të përfshijë:

 • kortikosteroidet topikale
 • Frenuesit e kalcinurinës topike
 • Analogët e Vitaminës D
 • Medikamentet sistemike orale
 • Biologjia

Mësoni më shumë rreth psoriasis të kundërt këtu.

psoriasis eritrodermike

psoriasis eritrodermike është një lloj i rrallë i psoriasis që është agresiv dhe mund të ndikojë në të gjithë trupin. Mund të bëhet gjithashtu shumë serioz dhe mund të jetë kërcënues për jetën harmoniqhealth.com. Ndikon 1-2,25% e njerëzve me psoriasis.

Ky lloj i gjendjes ka të njëjtat shkaktues të përgjithshëm si shumica e llojeve të tjera, duke përfshirë ilaçe, dëmtime të lëkurës, reaksione alergjike dhe stres.

Simptomat

Simptomat e këtij lloji të psoriasis mund të jenë shumë serioze dhe të përfshijnë:

 • skuqje të rëndë ose zbardhjen e lëkurës në zona të mëdha të Trupi
 • derdhja e pjesëve të mëdha të lëkurës
 • eksfolimi në çarçafë të mëdhenj në vend të peshoreve të vogla
 • Një pamje e djegur e lëkurës
 • një rritje e rrahjeve të zemrës
 • Kruajtje e rëndë dhe dhimbje
 • Rritja dhe ulja e temperaturës së trupit, veçanërisht në ditët që janë shumë të nxehta ose shumë të ftohta

nëse Një person i përjeton këto simptoma, ata duhet të kërkojnë kujdes urgjent mjekësor.

psoriasis eritrodermike prish temperaturën e trupit të një personi dhe ekuilibrin e lëngut. Kjo mund të shkaktojë episodet e dritës dhe ënjtjen për shkak të mbajtjes së lëngjeve.

Një person me këtë lloj psoriasis gjithashtu mund të jetë në një rrezik më të lartë të infeksionit, pneumonisë dhe dështimit të zemrës.

Trajtimi

Para se të trajtoni psoriasis eritrodermike, mjekët së pari do të sigurojnë që një person të jetë i qëndrueshëm. Ata do të fillojnë duke korrigjuar çdo çekuilibër të lëngjeve, proteinave ose elektroliteve. Ata më pas do të trajtojnë çdo infeksion sekondar dhe do të mbrojnë personin kundër hipotermisë.

Një individ me këtë lloj psoriasis gjithashtu mund të zhvillojë sepsë, e cila mund të bëhet fatale, kështu që mjekët do ta trajtojnë këtë menjëherë nëse është i pranishëm.

Pasi gjendja e një personi të jetë e qëndrueshme, mjekët mund të trajtojnë psoriasis eritrodermike. Ata e bëjnë këtë duke përdorur një numër ilaçesh, të tilla si ciklosporina, infliximab, metotreksate ose acitretin.

Opsione të tjera të trajtimit mund të përfshijnë trajtime aktuale dhe biologji që mund të funksionojnë së bashku me ilaçet e përshkruara më lart.

Mësoni më shumë rreth psoriasis eritrodermike këtu.

psoriasis pustulare

Ekzistojnë lloje të ndryshme të psoriasis pustulare, dhe ekspertët mjekësorë i kategorizojnë ato bazuar në vendin ku shfaqen simptomat.

Simptomat dhe vendndodhjet

Psoriasis pustulare shfaqet si gunga të mbushura me qelb të quajtura pustula. Këto pustula mund të rrethohen nga lëkura e përflakur, e zbardhur.

psoriasis pustulare e përgjithësuar

psoriasis pustulare e përgjithësuar (GPP) bën që pustulat e përhapura të shfaqen në një numër të madh në zona të mëdha të trupit.

GPP mund të zhvillohet shpejt dhe mund të jetë shumë serioz. Simptomat e saj gjithashtu mund të përfshijnë ethe, të dridhura, kruajtje të rënda, lodhje, një ndryshim në rrahjet e zemrës dhe dobësinë e muskujve.

Nëse një person dyshon se ka GPP, ata duhet të kontaktojnë menjëherë një profesionist mjekësor.

psoriasis pustulare e lokalizuar

psoriasis pustulare e lokalizuar, e njohur edhe si psoriasis pustulare palmoplantare, ka tendencë të ndikojë në pëllëmbët e duarve dhe thembra të këmbëve.

Akropustuloza prek vetëm këshillat e gishtërinjve dhe gishtërinjve. Kjo është shumë e rrallë dhe mund të vijë pas një dëmtimi ose infeksioni.

Mësoni më shumë rreth psoriasis Palmoplantar këtu.

Trajtimi

Profesionistët mjekësorë do ta trajtojnë këtë gjendje me njërën nga sa vijon:

 • Trajtimet topike
 • Fototerapia
 • Medikamentet gojore
 • Biologjia

Mësoni më shumë rreth psoriasis pustulare këtu.

Psoriasis e thonjve

Psoriasis e thonjve ndikon në thonjtë dhe thonjtë e këmbëve. Ajo shkakton ndryshime në to që mund të çojnë në njollë ose ndryshime në shtratin e thonjve.

Simptomat

Simptomat e zakonshme të psoriasis të thonjve përfshijnë:

 • zhyten në gozhdë
 • Nxullimi i thonjve
 • gozhdën që ndahet nga gishti
 • Thonjtë e thërrmueshëm
 • Gjaku dhe ndërtimi nën gozhdë

trajtim

Opsionet e trajtimit për psoriasis të thonjve përfshijnë:

 • Trajtimet topike, të tilla si kortikosteroidet, kalcipotriol dhe tazarotene
 • ilaçe sistemike, duke përfshirë metotrexate dhe ciklosporinë
 • Fototerapia
 • Biologjia

Mësoni më shumë rreth psoriasis të thonjve këtu.

Artriti psoriatik

Artriti psoriatik është një gjendje kronike autoimune që bën që nyjet të bëhen të përflakur. Shpesh ndodh me një formë tjetër të psoriasis.

Mund të fillojë në çdo moshë. Sidoqoftë, më së shpeshti ndodh te njerëzit e moshës 30-50 vjeç.

Simptomat dhe vendndodhjet

Simptomat e artritit psoriatik përfshijnë:

 • butësi dhe ënjtje mbi tendinat
 • Gishtat e fryrë dhe gishtërinjtë
 • Thonjtë

Kjo gjendje mund të ndikojë në nyje të vogla ose të mëdha. Në disa raste më të rralla, ajo mund të ndikojë në shpinë.

Trajtimi

Trajtimi i hershëm, agresiv mund të përmirësojë cilësinë e jetës së një personi me artrit psoriatik. Një person me këtë gjendje mund të ketë nevojë të kërkojë trajtim nga një mjek i kujdesit parësor, një dermatolog dhe një reumatolog.

Trajtimi për artritin psoriatik mund të përfshijë ilaçe orale që zvogëlojnë inflamacionin dhe ënjtjen.

Një mjek mund të përdorë gjithashtu biologjinë për të synuar pjesë specifike të sistemit imunitar për të luftuar simptomat dhe dëmtimin e ngadaltë të nyjeve.

Mësoni më shumë rreth artritit psoriatik këtu.

Përmbledhje

Psoriasis është një gjendje e zakonshme e lëkurës që bën që të zhvillohen copëza me ngjyra të lëkurës. Këto arna mund të jenë të kuqe, vjollcë ose gri, në varësi të tonit të lëkurës së një personi. Ato gjithashtu mund të mbulohen në peshore dhe të bëhen kruar dhe mund të shkaktojnë një ndjesi djegieje për t’u zhvilluar.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të psoriasis, të gjitha prodhojnë simptoma të ndryshme.

Psoriasis mund të zhvillohet në të gjithë trupin dhe mund të ndikojë në kokën e kokës, gjunjët, bërrylat, torzën, organet gjenitale, fytyrën, duart, këmbët ose thonjtë e thonjve.

Ekzistojnë trajtime të shumta për psoriasis, duke përfshirë trajtime topike, fototerapi, biologji dhe ilaçe sistemike.

Një person duhet të kontaktojë një mjek të kujdesit parësor ose dermatolog nëse dyshojnë se kanë psoriasis.

 • Artriti psoriatik